Yritystuet ovat julkisista varoista maksettavia tukia, joiden tarkoituksena on edistää suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja tuottavuutta. Tukea hakevilla yrityksillä tulee olla edellytykset suunnitelmalliseen kannattavaan ja jatkuvaan toimintaan, jonka vaikuttavuutta pystytään arvioimaan. Lisäksi yritystuen tulee vääristää kilpailua mahdollisimman vähän.
Saatavaan tukeen vaikuttavat tuotteen tai palvelun erottuvuus ja konkreettisuus sekä kansainvälinen potentiaali. Huomioitavia seikkoja ovat myös esimerkiksi yrityksen koko ja ikä, yritysmuoto, omarahoitusosuuden täyttyminen, työllistettyjen määrä ja osaamisen taso, sekä yrityksen omistussuhteet.
Yritystukien avulla kehitetään ja laajennetaan yrityksen liiketoimintaa sekä tuetaan innovaatiotoimintaa. Tukea voi hakea muun muassa investointihankkeisiin, koulutuksiin, tutkimusprojekteihin sekä tuotekehitykseen. Suomalaisille yrityksille maksettavat tuet edistävät niiden kansainvälistymistä sekä kestävää kasvua ja vihreää siirtymää. Tukien avulla pyritään myös säilyttämään työpaikkoja Suomessa.
Vaikka yritykselle maksettavan tuen tarkoitus on edesauttaa yrityksen liiketoiminnan kannattavuutta, voi yritys silti tukea saatuaan ajautua taloudellisiin vaikeuksiin. Yritys on sittemmin saattanut päätyä konkurssiin, selvitystilaan tai saneeraukseen, tai jokin näistä tulee tapahtumaan yrityksen jätettyä konkurssi- tai saneeraushakemuksen. Yritys on myös voinut keskeyttää tai lakkauttaa toimintansa.
Taloustutkan yrityshaun “saatu yritystukia” -hakuehdon avulla tarkastelet viimeisten kolmen vuoden aikana yritystukea saaneita yrityksiä. Tätä artikkelia kirjoitettaessa 7 282 suomalaista yritystä oli saanut yritystukea (suorat tuet ja/tai myönnetyt lainat) aikavälillä 9.8.2021 – 9.8.2024.
Kun yritystukea saaneiden yritysten määrä on selvillä, voidaan nopeasti selvittää, kuinka kannattavaa tukien maksaminen on ollut suhteessa yrityshäiriöiden, esimerkiksi konkurssien, määrään. Kuinka monella tukea saaneista 7 282 yrityksestä oli joku häiriötila 9.8.2024, ja miten häiriöt jakautuivat toimialojen kesken? Mikä oli konkurssien ja konkurssihakemusten tilanne? Entä paljonko yritystukia saaneille yrityksille on annettu velkomustuomioita viimeisen 12 kuukauden aikana?
Yritystukea saaneiden yritysten häiriötilat
Taloustutkan yrityshaun avulla tukea saaneiden häiriötilassa olevien yritysten löytäminen on helppoa: aseta hakukoneeseen häiriötilat (konkurssi, keskeytynyt toiminta, lakannut toiminta, selvitystila, saneeraus, konkurssihakemus, saneeraushakemus) ja varmista, että “saatu yritystukia” on valittuna.
Näillä hakuehdoilla saat luettelon tukea saaneista tällä hetkellä häiriötilassa olevista yrityksistä. Halutessasi löydät tarkemman erittelyn tietyn yrityksen saamista tuista siirtymällä yrityksen tiedoissa kohtaan Verot, tuet ja hankinnat → Saadut yritystuet.
7 282:sta edellisen kolmen vuoden aikana yritystukea saaneesta yrityksestä 360:llä (4,94 %) oli joku häiriötila 9.8.2024. Häiriöt jakautuivat seuraavasti:
- konkurssit ja konkurssihakemukset: 151 + 11 = 162 yritystä
- toiminta lakannut: 137 yritystä
- selvitystila: 37 yritystä
- saneeraukset ja saneeraushakemukset: 19 + 5 = 24 yritystä
Yritystukea viimeisten kolmen vuoden aikana saaneiden yritysten häiriötilojen jakautuminen toimialoittain:
Tarkasteltaessa toimialoja, joilla oli eniten tukea saaneita yrityksiä (C, F, G, J, L, M, N, R), voidaan todeta, että häiriötilassa 9.8.2024 olleiden yritysten suhteellisessa määrässä on huomattavia eroja toimialojen välillä. Yritystukea viime vuosina saaneiden häiriötilallisten yritysten osuus oli alle neljä prosenttia toimialoilla R – Taiteet, viihde ja virkistys (2,45 %) sekä L – Kiinteistöalan toiminta (3,47 %). Häiriötilallisten yritysten määrä oli selvästi suurempi toimialoilla J – Informaatio ja viestintä (6,30 %) sekä F – Rakentaminen (5,65 %). Huomionarvoista on, että ääripäiden R ja J välillä on tässä lähes neljän prosentin ero.
Yritystukea viimeisten kolmen vuoden aikana saaneiden yritysten häiriöistä 151 oli konkursseja ja 11 konkurssihakemuksia. Konkurssien ja konkurssihakemusten jakautuminen toimialoittain:
Eniten yritystukea saaneita yrityksiä sisältävissä toimialoissa on huomattavia eroja myös konkurssien ja konkurssihakemusten osuutta vertailtaessa. Konkursseja ja konkurssihakemuksia oli 9.8.2024 suhteellisesti vähiten toimialoilla L – Kiinteistöalan toiminta (0,27 %) sekä M – Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (1,93 %). Selvästi eniten konkursseja ja konkurssihakemuksia suhteessa tukea saaneiden yritysten määrään löytyi toimialalta F – Rakentaminen (4,35 %).
Yritystukea saaneiden yritysten velkomustuomiot
Tarkastellaan vielä lopuksi yrityksille annettuja velkomustuomioita. Tämä onnistuu rajaamalla Taloustutkan yrityshaku näyttämään “viimeaikaiset protestit”.
Tuloksissa näytetään nyt ne yritystukea viimeisten kolmen vuoden aikana saaneet yritykset, joille on annettu velkomustuomio viimeisen 12 kuukauden aikana (9.8.2023 – 9.8.2024). Tällaisia yrityksiä oli 33 kappaletta. Halutessasi löydät tarkemman erittelyn tietyn yrityksen velkomustuomioiden sisällöstä siirtymällä yrityksen tiedoissa kohtaan Perustiedot → Velkomustuomiot.
Velkomustuomioiden jakautuminen toimialoittain:
Velkomustuomion viimeisen 12 kuukauden aikana saaneiden yritysten määrä oli häiriötilojen määrään verrattuna pieni. Tässäkin kuitenkin sekä J – Informaatio ja viestintä (8 kpl) että F – Rakentaminen (4 kpl) erottuvat. Velkomustuomioita oli suhteellisesti paljon myös toimialoilla C – Teollisuus (9 kpl) sekä G – Tukku- ja vähittäiskauppa; moottoriajoneuvojen ja -pyörien korjaus (5 kpl).
Saatujen yritystukien suhde häiriötilojen määrään
7 282 suomalaista yritystä oli saanut yritystukea 9.8.2021 – 9.8.2024. Tällä ajanjaksolla tukea saaneista yrityksistä noin joka 20:llä (4,94 %) oli 9.8.2024 joku häiriötila. Häiriöistä 83,1 % oli joko konkursseja/konkurssihakemuksia tai toiminnan lakkauttamisia.
Yli puolet (53,1 %) yritystukea 9.8.2021 – 9.8.2024 saaneista yrityksistä sijoittuu toimialoille C – Teollisuus, J – Informaatio ja viestintä tai M – Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta. Saatu tuki ei kuitenkaan kyseisten toimialojen tapauksessa tarkoittanut yrityshäiriöiden määrän vähenemistä, sillä tarkasteluajankohtana 9.8.2024 toimialojen häiriötilojen osuus oli selvästi yli puolet (55 %) kaikista häiriötiloista.
Yritystukea edellisen kolmen vuoden aikana saaneilla yrityksillä oli artikkelin kirjoitushetkellä 33 velkomustuomiota. Näistäkin suurin osa (54,5 %) kuului toimialojen C, J sekä M yrityksille, joskin vain yksi tuomio viimeiselle.
Tarkasteltaessa sekä kaikkia häiriöitä että konkursseja ja konkurssihakemuksia, huomataan, että varsinkin Kiinteistöalan (L) yritystukea saaneiden yritysten osuus kummastakin oli vähäinen. Sen sijaan erityisesti Rakentamisen (F) sekä Informaation ja viestinnän (J) toimialoilla tukien nostaminen ei ollut estänyt kymmeniä yrityksiä ajautumasta konkurssiin tai muuhun häiriötilaan.
Taloustutkan yritystietopalvelusta löydät aina tuoreen tiedon suomalaisille yrityksille maksetuista tuista ja lainoista sekä niiden yrityskohtaisen erittelyn. Palvelussa tarkastelet listaa tuoreista yrityshäiriöistä ja löydät tarkan erittelyn annettujen velkomustuomioiden ja avointen maksuviiveiden sisällöstä.
Ota Taloustutka koekäyttöösi kahdeksi viikoksi
Ilmainen koekäyttöjakso ei sido sinua jatkotilaukseen.
Käytämme antamiasi tietoja vain kokeilutunnuksen luontiin ja koekäyttöjaksoon liittyvään yhteydenottoon. Tietojasi ei luovuteta kolmansille osapuolille. Voit olla yhteydessä yritykseemme ja pyytää tunnuksen ja yhteystietojesi poistamista tarvittaessa.
Haluatko varata 30 minuutin palveluesittelyn? Keskustellaan juuri yrityksellesi parhaasta ratkaisusta! Varaa 30 minuutin Taloustutka-esittely.