Yritystä perustettaessa ja jo olemassa olevan yrityksen toimintaa kehitettäessä on olennaista hahmottaa, miltä yrityksen toimintaympäristö – erityisesti yrityksen kanssa kilpailevat muut yritykset – näyttää. Näin yritys voi kohdentaa toimintansa paremmin ja löytää kannattavan aseman kohdemarkkinoilla.
Taloustutkan yritystietopalvelussa teet nopeasti kattavan kilpailijakartoituksen, selvität yrityksesi tämän hetkisen (tai mahdollisen) tilanteen yrityskentällä, tunnistat yrityksesi vahvuudet ja heikkoudet suhteessa muihin toimijoihin – ja mikä tärkeintä, löydät keinot erottua. Taloustutkan avulla teet oikeita, tietoon perustuvia päätöksiä ja kasvatat yritystäsi.
Taloustutkan monipuolisten käyttömahdollisuuksien konkretisoimiseksi käytämme seuraavassa esimerkkinä kilpailijakenttää ja omaa asemaansa markkinoilla selvittävää Vantaalla sijaitsevaa kuntosali- ja ryhmäliikuntapalveluita tarjoavaa yritystä. Selvitämme ensimmäiseksi Taloustutkan yrityshaulla, keitä yrityksen kilpailijat ovat, ja tämän jälkeen viemme löytämämme yritykset Taloustutkan Analytiikka-toimintoon, joka jaottelee löydetyt kilpailijat kasvu- ja riskiyrityksiin. Poimittuamme joukosta muutamia kiinnostavia yrityksiä vertailemme niiden perustietoja ja tilinpäätöslukuja ja tarkastelemme niiden viimeaikaisia muutoksia, verkkoprofiileja sekä yhteistyökumppaneita. Asetamme tulevaa silmällä pitäen näiden yrityksemme kannalta olennaisten kilpailijoiden toiminnassa tapahtuvat muutokset seurantaan, ja tilaamme myös käyttöömme tulevat ilmoitukset toimintaympäristömme uusista ja poistuneista yrityksistä. Lopuksi teemme yhteenvedon kartoituksen tuloksista.
Kilpailijakartoitus
Kilpailijakartoituksen aluksi on tärkeä selvittää, keitä yrityksemme, tässä tapauksessa Vantaalla sijaitseva kuntosali- ja ryhmäliikuntapalveluita tarjoava yritys, kilpailijat ovat. Taloustutkan yrityshaulla teemme nopeasti tarkat ja kattavat yritys-, henkilö- ja verkkosivuhaut haluamillamme hakuehdoilla, ja haemme myös yrityksissä tapahtuneita muutoksia. Kilpailijoita voisi hyvin hakea myös Taloustutkan yrityshaussa rajaamalla toimialaa ja sijaintia, mutta koska esimerkkiyrityksellämme on tarkka ja verrattain pieni toiminta-alue, käytämme kartoitukseen Taloustutkan verkkosivuhakua.
Verkkosivuhaussa haemme yrityksiä niiden verkkosivustoilla esiintyvän tekstin perusteella. Asetettuamme hakuehdot:
- toimiala: 931 – Urheilutoiminta
- sijainti: Vantaa
- liikevaihto: 50 000 € –
…teemme haut kilpailijayritysten sivuilta oletettavasti löytyvillä avainsanoilla:
- kuntosal*
- ryhmäliik*
- crossfit
- personal trainer
(*-merkkiä käytettäessä otetaan huomioon sanan kaikki ko. merkin jälkeiset taivutusmuodot.) Mikäli hakua haluaisi tarkentaa entisestään, tuloksia voisi rajata esimerkiksi verkkosivun julkaisupäivämäärällä.
Verkkosivuhakuun asettamillamme hakusanoilla löytyy 17 esimerkkiyrityksemme kanssa samassa markkinassa toimivaa yritystä – olemme siis näin löytäneet kilpailijayrityksemme. Seuraavaksi luomme näistä kilpailijoista listan ja viemme sen Taloustutkan Analytiikka-toimintoon.
Kilpailija-analyysi
Taloustutkan Analytiikassa tarkastelemme yritysten kasvua ja maksuriskitasoa sekä yritysten kehitystä. Analytiikalla voi myös nopeasti ryhmitellä (“segmentoida”) yrityksiä ja vertailla yrityksiä perustietojen ja tunnuslukujen perusteella.
Vietyämme verkkosivuhaussa kokoamamme 17 kilpailijan listan Analytiikkaan voimme tarkastella näiden yritysten kasvua ja yritysriskitasoja. Kasvu- ja riskiyritykset -osiosta löytyy tähän tarkoitukseen kattavasti eri kriteereitä, joista valitsemme yleispätevät mittarit yrityksen kasvu ja maksuriski. Yrityksen kasvu perustuu yrityksen tilanteen muutokseen kahden viimeisimmän tilikauden aikana; voimakkaan kasvun rajana pidetään 15% vuotuista kasvua. Maksuriski taas kertoo, kuinka suuri riski yrityksellä on ajautua maksukyvyttömyyteen. Jos maksuriski ylittää tunnusluvun riskirajan (60), on maksuriskitaso välttävä.
Jokaisen kilpailijan tarkka analysointi ei välttämättä ole ajallisesti mielekästä, ja vaikka esimerkkiyrityksemme kilpailijajoukko kattaakin vain 17 yritystä, saamme jo varsin hyvän kokonaiskuvan poimimalla niistä muutamia yksityiskohtaisempaan tarkasteluun. Poimitaan listasta seuraavat:
- kaksi kasvuyritystä, joilla ei ole huomattavaa maksuriskiä
- kaksi riskiyritystä, joilla ei ole huomattavaa kasvua
- kaksi yritystä, joiden kasvu on noin 0 % ja maksuriski noin 50
Näistä kuudesta valitusta yrityksestä muodostetaan seuraavaksi oma lista, joka sitten viedään Analytiikan Vertailu-osioon. Näin saamme nopeasti vertailtua valittuja yrityksiä perustietojen, tilinpäätöslukujen ja verotietojen perusteella.
Tarkasteltavasta yritysjoukosta selviää esimerkiksi nopeasti, että niiden liikevaihto asettuu 165 797 ja 965 432 euron väliin, ja että neljällä kuudesta yrityksestä liikevaihdon muutos on selvästi positiivinen (yli 10 %) ja kahdella muulla muutaman prosentin negatiivinen. Neljällä kuudesta yrityksestä tilikausi oli voitollinen: joko kymmeniä tuhansia euroja (kaksi yritystä) tai joitain tuhansia (kaksi yritystä). Kahden yrityksen tilikausi oli noin 20 000 euroa tappiollinen. Näiden lukujen lisäksi Analytiikassa kannattaisi myös vertailla vaikkapa yritysten henkilöstömäärää ja henkilöstön kasvuprosenttia, materiaali- ja palvelukuluja sekä oman ja vieraan pääoman suhdetta.
Kilpailijoiden asema markkinoilla
Kilpailijayritysten vertailun myötä saatua taustaa vasten on hyvä tarkastella rajatuissa kilpailijajoukon yrityksissä tapahtuneita viimeaikaisia muutoksia sekä verkkoprofiileja. Siirrymme yrityksen nimeä klikkaamalla yrityskohtaiselle tietosivulle, josta löytyy perus-, tilinpäätös- ja henkilötietojen lisäksi tuoreet havainnot yrityksestä, esimerkiksi uudesta personal trainerista, laitehankinnasta tai vaikka palvelusta kertova artikkeli, muuttunut toimipaikan sijainti, uusi tai poistunut aputoiminimi, tai muuttunut Taloustutkan tähtiluokitus. Havaintoja seuraamalla voimme ennakoida kilpailijakentän liikkeitä, ja näistä muutoksista voi myös tilata automaattisen ilmoituksen sähköpostiin.
Yrityssivun Relaatiot-osiosta löydämme sidonnaisuuksina yrityksen yhteistyökumppanit, toimittajat, asiakkaat ja päättäjät (ja suurempien yritysten tapauksessa myös muut konserniin kuuluvat yritykset). Voimme myös tarkastella henkilöiden rooleja eri yrityksissä, sekä nopeasti nähdä yrityksiin liittyvät yritys- ja henkilösidonnaisuudet – mikä onkin kätevää valittaessa vaikka yhteistyökumppania.
Yrityssivulta pääsemme nopeasti tarkastelemaan kilpailijayrityksen tunnistettuja verkkosivuja. Tarkastelemalla kilpailijoiden historiaa, kasvutarinaa, tavoitteita, brändäystä sekä asiakastarinoita ja vertailemalla niitä Taloustutkan yritysdataan ja -analyyseihin saamme selkeän käsityksen niin kilpailijoiden kuin oman yrityksen vahvuuksista ja heikkouksista – sekä vasta perustamisvaiheessa olevan yrityksen markkinanäkymistä ja avautuvista mahdollisuuksista.
Kilpailijoiden seuranta
Säästääksemme arvokasta aikaa ja pysyäksemme jatkossakin selvillä kilpailijoiden uusista kuvioista, asetamme vielä molemmat luodut kilpailijajoukot (kaikki 17 yritystä ja pienempi 6 yrityksen ryhmä) Taloustutkan Tutka-toiminnon automatisoituun seurantaan. Valitsemme seurattavaksi kilpailijoiden häiriöt, sulautumiset ja jakautumiset, sijainnin, toimipaikan ja toiminimen muutokset, verkkosivustolle lisätyt kontaktit sekä uudet verkkojulkaisut. Tilaamalla sähköposti-ilmoituksen kuulemme myös ensimmäisenä kilpailijoiden liiketoimintaan liittyvistä muutoksista.
Erityisesti pienellä toimialalla ja tietyllä alueella toimivan yrityksen on hyvä tietää mahdollisista uusista toimijoista. Tämän takia lisäämmekin vielä Tutkan Liidit-osioon seurantaryhmän hakuehdoilla (931 – Urheilutoiminta, Vantaa) löytyvistä uusista (ja poistuneista) yrityksistä.
Yhteenveto
Lopuksi kokoamme analyysin löydökset yhteen, jolloin meillä on tuoreeseen tietoon perustuva lista sekä oman Vantaalla sijaitsevan kuntosali- ja ryhmäliikuntapalveluita tarjoavan yrityksemme että sen kilpailijoiden vahvuuksista ja heikkouksista, nykyhetken haasteista sekä tulevaisuuden näkymistä. Päivitämme analyysia nopeasti Taloustutkan helppokäyttöisten työkalujen avulla, ja automatisoitu Tutka-seuranta ilmoittaa meille heti, kun joku muutos kaipaa huomiotamme.
Kilpailija-analyysin äärelle kannattaa pysähtyä missä tahansa liiketoiminnan vaiheessa, oli kyse sitten pitkään alalla olleesta asemansa vakiinnuttaneesta tai vasta toimintaansa aloittelevasta yrityksestä. Kun olet selvillä markkinasi uusista trendeistä sekä kilpailijoidesi tilanteesta ja tavoista toimia, huomaat uudet mahdollisuudet ajoissa, etkä tyydy seuraamaan vierestä muiden onnistumisia. Kasvun mahdollisuuksia ilmenee jatkuvasti; kyse on siitä, onko yritykselläsi oikeat työkalut niiden tunnistamiseen?
Ota Taloustutka koekäyttöösi kahdeksi viikoksi
Ilmainen koekäyttöjakso ei sido sinua jatkotilaukseen.
Käytämme antamiasi tietoja vain kokeilutunnuksen luontiin ja koekäyttöjaksoon liittyvään yhteydenottoon. Tietojasi ei luovuteta kolmansille osapuolille. Voit olla yhteydessä yritykseemme ja pyytää tunnuksen ja yhteystietojesi poistamista tarvittaessa.
Haluatko varata 30 minuutin palveluesittelyn? Keskustellaan juuri yrityksellesi parhaasta ratkaisusta! Varaa 30 minuutin Taloustutka-esittely.