Ilmastonmuutos, ilmastoahdistus ja kasvihuonepäästöt. Kuulostaako tutulta? Näistä termeistä on puhuttu paljon ja ne ovat olleet mediassa esillä jopa kyllästymiseen asti. Mielenosoitukset, ilmastomarssit ja kantaaottavat sosiaalisen median julkaisut ovat saaneet viime vuosina aikaan laajamittaista julkista keskustelua aiheesta ja sen myötä myös yritykset ovat alkaneet ottaa huomioon kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä omassa toiminnassaan. Ympäristölle ystävällinen kulutuskäyttäytyminen on oikeastaan jopa näyttäytynyt trendin omaisena ilmiönä etenkin länsimaisessa kulutusyhteiskunnassa, ja siksi yritysten on ollut miltei välttämätöntä reagoida siihen. Oli motiivina sitten aito huoli ja halu vaikuttaa tai vain harkittu kuluttajien miellyttäminen, yritysten rooli ilmastonmuutoksen estämisessä on viime vuosina korostunut.
Yritysten osuus ilmaston saastuttamisesta on huomattavan suuri. Arvostetun brittijulkaisun The Guardianin vuonna 2017 julkaiseman artikkelin mukaan vain 100 yritystä vastaa 71 prosentista maailmanlaajuisia päästöjä (theguardian.com). Lisäksi University College Londonin ja Tianjinin yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan viidesosa maailman päästöistä aiheutuu pelkästään yritysten hankintaketjuista (tiede.fi, 2020). Yritysten vastuu ja vaikutusvalta ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on siis hyvin merkittävä, ja pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus ympäristöömme.
Kestävä ja ekologinen toiminta osana brändiarvoa
Vihreät arvot ja kestävä kulutus ovat nousseet trendeiksi länsimaisessa kulutusyhteiskunnassa, ja yritykset ovat reagoineet tähän asenteenmuutokseen säilyttääkseen maineensa modernien kuluttajien silmissä. Pikkuhiljaa kestävän kulutuksen arvojen mukaisesta toiminnasta on tullut yrityksille merkittävä valtti, jonka avulla voi saavuttaa huomattavaa kilpailuetua ja kasvattaa brändin arvoa (environmentalleader.com). Sustainability and its impact in brand value -artikkelin (Paula Oliveira, Andrea Sullivan, 2015) mukaan kestävä liiketoiminta kohentaa yrityksen mainetta ja vahvistaa sidosryhmien lojaaliutta, mikä pidemmällä aikavälillä välittyy vahvaksi ja luotettavaksi brändiksi.
Kuinka yritykset voivat kompensoida päästöjään ja hyötyä siitä?
Päästöjen kompensointi on yksinkertainen tapa pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä. Se onnistuu esimerkiksi omilla kompensaatioprojekteilla, joista vaikkapa Juustoportin (https://www.juustoportti.fi/vastuullisuus/hiilineutraali/) tapa kompensoida päästöjään on oivallinen esimerkki. Juustoportilla on esimerkiksi käynnissä metsänistutusprojekti Etiopiassa, jonka avulla yritys pystyy tarjoamaan hiilineutraaleja tuotteita.
Päästökompensaatiota helpottamaan on myös kehitetty erilaisia helppokäyttöisiä alustoja ja työkaluja. Esimerkiksi suomalainen voittoa tavoittelematon yritys Compensate (www.compensate.com) tarjoaa kätevän tavan yrityksille kompensoida omia päästöjään. Compensaten palvelun avulla lasket näppärästi yrityksesi hiilijalanjäljen ja pystyt vaikuttamaan siihen positiivisesti.
Yhtälailla vuonna 2019 perustettu suomalainen yritys nimeltä Accompany (www.accompany.fi) tarjoaa yrityksille palveluita ja konsultaatiota, joiden avulla kestävän liiketoiminnan voi kääntää kilpailueduksi.
Viherpesu negatiivisena johdannaisilmiönä
Kun yritykset ovat huomanneet vihreiden toimintamallien positiiviset vaikutukset liiketoiminnalle, ilmiön ympärille on kehittynyt viherpesuksi kutsuttu ongelma. Viherpesulla tarkoitetaan sitä, että yritykset levittävät markkinoinnissaan harhaanjohtavaa tietoa tuotteidensa tai palveluidensa ympäristöystävällisyydestä saavuttaakseen ekologisen brändikuvan hyödyt. Viherpesu hankaloittaa eettisten kulutuspäätösten tekemistä ja lopulta myös vahingoittaa yrityksen brändiä (thecarbonreport.co.za).
Taloustutka apukätenä
Jos haluaa kartuttaa omaa tietämystä yritysten ympäristövastuullisuudesta, Taloustutkan kautta pääsee näppärästi käsiksi muun muassa yritysten raportteihin. Tilinpäätösten yhteydessä julkistettavista kestävyys- ja ympäristöraporteista voit tutkia yritysten suoriutumista ympäristövastuullisuuden saralla. Monen yrityksen kohdalla selviää myös sen tulevaisuuden suunnitelmat kestävyyden ja ekologisuuden suhteen. Lisäksi Taloustutkasta pääsee tarkastelemaan yrityksille myönnettyjä tukia, joista voi välittyä hyödyllistä tietoa arvioitaessa yrityksen tavoitteita ja arvoja. Esimerkiksi suosittua energiatukea myönnetään uusiutuvan energian tuotantoon tai käyttöön.
Ota Taloustutka koekäyttöösi kahdeksi viikoksi
Käytämme syöttämiäsi tietoja vain kokeilutunnuksen luontiin ja koekäyttöjaksoon liittyvään yhteydenottoon. Tietojasi ei luovuteta kolmannelle osapuolelle. Voit olla yhteydessä yritykseemme ja pyytää tunnuksen ja yhteystietojesi poistamista tarvittaessa.