Maailmanlaajuinen koronakriisi on ravistellut myös Suomen taloutta. Useat yritykset ovat joutuneet arvioimaan tulevaisuuttaan uudelleen, sillä koronaviruspandemia on aiheuttanut toimitusongelmia sekä häiriöitä tuotantoketjuissa, ja vähentänyt kysyntää. Koska asiakkaat ovat aiempaa varovaisempia, yhä enemmän tilauksia lykätään myöhempään ajankohtaan tai jopa perutaan. Epävarmat markkinat vähentävät investointeja, ja tämä näkyy ostojen ja alihankintojen määrän hiipumisena.
Koronakriisin uutisoinnista ja yleisestä ilmapiiristä voi helposti saada sen kuvan, että suomalaiset yritykset ovat nyt konkurssialttiimpia kuin aikaisemmin, eikä uusia yrityksiä uskalleta perustaa. Onko asia kuitenkaan todellisuudessa näin? Ovatko suomalaiset koronavuonna 2020 herkkiä lopettamaan yritystoimintaa tai käynnistämään uutta?
Taloustutkan avulla näihin kysymyksiin saadaan helposti vastaus. Palvelun Konkurssit-välilehti tarjoaa selkeät kuvaajat konkurssien, saneerausten, selvitystilojen sekä toimintansa lopettaneiden yritysten määrästä. Yrityshakukoneella taas luodaan nopea katsaus perustettujen yritysten määrään tietyllä aikavälillä. Koronapandemia puhkesi Suomessa keväällä 2020, ja se jatkuu edelleen. Tästä syystä vertailussa ovat vuosien 2019 ja 2020 toiset ja kolmannet vuosineljännekset.
Alla olevan pylväsdiagrammin vasemmalla puolella on vuoden 2019 toinen ja kolmas kvartaali, ja oikealla vuoden 2020 vastaavat. Kuten grafiikasta käy ilmi, huhtikuussa 2020 tapahtui – kenties juuri maaliskuussa puhjenneesta pandemiasta johtuen – edelliseen vuoteen nähden enemmän konkursseja, saneerauksia sekä selvitystiloja. Tämän jälkeen näiden määrä on kuitenkin vähentynyt, ja lukemat ovat yhteneväisiä ja jopa pienempiä kuin vuonna 2019. Syynä tähän on koronan vaikutuksia suojaamaan laitettu väliaikainen lainsäädäntö, joka astui voimaan 1.5.2020 alkaen. Kun lainsäädäntö aikanaan palautuu normaaliksi, voidaan tarkastella koronan jälkivaikutuksia; odotettavissa onkin konkurssi- ja saneerausaalto.
Myös alla näkyvässä toimintansa lopettaneiden yritysten määrässä on oikealla puolella vuoden 2020 huhtikuussa kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Nämäkin määrät kuitenkin pienenevät huhtikuun jälkeen. Huomionarvoista kuitenkin on, että syyskuussa 2020 määrä on ollut taas kasvussa. Onkin mielenkiintoista nähdä, onko neljännessä kvartaalissa pandemian toiseen aaltoon viittaavaa piikkiä.
Taloustutkan palvelusta voi tarkastella myös perustettujen yritysten määrää haluamallaan ajanjaksolla. Hakukone kertoo, että vuosien 2019 ja 2020 toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä perustettiin lähes saman verran uusia yrityksiä: 2019 perustettiin 21 558 yritystä, kun taas vuoden 2020 lukema on 21 760 yritystä.
Tarkastelussa olivat kaikki Suomen toimialat, ja lukemat eroavatkin varmasti aloittain. Taloustutkan avulla teet hetkessä tarkemman toimialakatsauksen haluamillasi hakukriteereillä. Palvelun käyttäjänä tarkastelet tuoreinta yritystietoa ja pysyt aina selvillä juuri sinulle tärkeistä tunnusluvuista.
Vaikka esitetyt grafiikat ja erityisesti perustettujen yritysten määrä antavatkin toivoa, moni yritys on silti joutunut perumaan tapahtumia ja koulutuksia, ja jopa lomauttamaan työntekijöitään. Näin on käynyt varsinkin majoitus- ja ravintola-alalla. Valitettavasti äärimmäisimmätkään pelastustoimet eivät aina riitä, ja liiketoiminnan pohjan pudotessa yritys ei välttämättä enää suoriudu maksuista. Tällöin oikea-aikainen riskienhallinta nousee avainasemaan.
Taloustutkan avulla minimoit riskit ja säästyt turhalta työltä. Esimerkiksi myynnin kohdentaminen yritysdatan perusteella on tärkeä osa riskienhallintaa, ja siihen sekä muihin dataohjautuvan yritystoiminnan saloihin perehdytään tarkemmin seuraavassa blogitekstissämme.
Ota Taloustutka koekäyttöösi kahdeksi viikoksi
Käytämme syöttämiäsi tietoja vain kokeilutunnuksen luontiin ja koekäyttöjaksoon liittyvään yhteydenottoon. Tietojasi ei luovuteta kolmannelle osapuolelle. Voit olla yhteydessä yritykseemme ja pyytää tunnuksen ja yhteystietojesi poistamista tarvittaessa.