Yrityskauppoja edeltävän arvonmäärityksen kannattaa useimmiten jättää ulkoisen asiantuntijan tehtäväksi, mutta oikean valuaatiotason määrittämiseen riittää muutaman tärkeimmän tunnusluvun tarkastelu. Valuaatiotarkastelussa on olennaista ymmärtää, minkä avainlukujen kautta yrityksiä arvotetaan ja erityisesti mitkä yrityksen talousluvut vaikuttavat eniten valuaatioon. Kummankin osapuolen ymmärtäessä valuaatiomäärityksen perusteet osto- ja myyntitarjoukset pysyvät reilulla ja hyväksyttävällä tasolla – ja samalla kaupanteollekin luodaan hyvät edellytykset.
Pienten ja keskikokoisten yritysten arvonmääritykseen vaikuttavat monet eri asiat. Liikevaihto ja sen kehittyminen, liiketoiminnan tulorakenne (uusiutuva vs. kertaluontoinnen) ja kannattavuus, taseessa olevat varat ja velat sekä yrityksen kulurakenne vaikuttavat kaikki osaltaan määritettäessä valuaatiota yritykselle. Yrityksen talouden avainlukujen perusteella lasketaan mm. liiketoiminnan kokoa ja kannattavuutta määrittäviä tunnuslukuja, joille on määritetty viitearvo. Tarkastelemalla saatuja tunnuslukuja viitearvoihin saadaan nopeasti tietoa yrityksen taloudellisesta tilasta.
Yrityksen nykytilannetta tarkastellaan viimeisten saatavilla olevien tilinpäätöstietojen valossa ja liiketoiminnan kehittymistä arvioidaan edellisten tilikausien tulosten, nykytilan ja tulevaisuuden näkymien perusteella. Koska pienemmät yritykset toimittavat tilinpäätöslukunsa viranomaisille kerran vuodessa, käytetään yrityskauppatilanteessa usein kesken tilikautta tehdyn välitilinpäätöksen tarjoamia tuoreempia lukuja.
Riittävätkö kohdeyrityksen rahat? Tarkista maksuvalmius ja velkaantuneisuus
Maksuvalmius tarkoittaa yrityksen nykyisen rahan riittämistä sen maksuvelvoitteiden maksamiseen. Hyvä maksuvalmius merkitsee, että yritys pystyy suoriutumaan maksuvelvoitteistaan ongelmitta niiden tullessa maksuun. Samalla mahdollinen lisärahoituksen saaminen on helpompaa ja sitä kautta investointienkin tekeminen onnistuu vaikkapa ulkopuolisen pääoman avulla.
Current Ratio on yrityksen maksuvalmiuden tunnusluku, joka kertoo nopeakiertoisen omaisuuden ja lyhytaikaisten velkojen suhteen. Tunnusluku lasketaan seuraavasti:
Tunnusluvun suhteettoman suuri arvo saattaa kertoa yrityksen kassavarojen tehottomasta käytöstä. Tällöin yritys ei mahdollisesti ole löytänyt hyviä investointikohteita.
-
- Hyvä > 2
- Tyydyttävä 1-2
- Heikko < 1
Omavaraisuusaste on tunnusluku, joka ilmoitetaan yleensä prosentteina. Tunnusluku kertoo, kuinka suuri osuus yrityksen varoista on rahoitettu omalla pääomalla ja kuinka suuri on vieraan pääoman eli velan osuus yrityksen taseessa. Suuri omavaraisuusprosentti kertoo yrityksen vakavaraisuudesta ja vähäriskisyydestä. Pieni omavaraisuusprosentti tarkoittaa, että suuri osa yrityksen varoista on rahoitettu velalla. Suurella velkavivulla saatetaan kiihdyttää tai kasvattaa liiketoimintaa, mutta velan korkotason noustessa tai taloudellisen laskusuhdanteen yllättäessä yrityksen liiketoiminnan riskisyys kasvaa.
Omavaraisuus lasketaan jakamalla omat varat taseen loppusummalla:
Yleisesti omavaraisuusastetta voidaan pitää erinomaisena, jos se on yli 50%, ja hyvänä jos se on 30-50%. Tulkintaan vaikuttaa myös tarkasteltavan yrityksen toimiala.
Liiketoiminnan kannattavuus on jatkuvuuden edellytys
Hyvä kannattavuus on edellytys tuottoisan liiketoiminnan jatkumiselle. Kasvavat yritykset usein kamppailevat kannattavuuden kanssa samalla kun liikevaihto kasvaa. Erilaiset investoinnit sekä myyntiin ja markkinointiin sijoitetut varat syövät liiketoiminnan tulosta lyhyellä aikavälillä. Toimintansa ja markkina-asemansa vakiinnuttaneilla yrityksillä kannattavuus on usein parempi ja siten myös yrityksen liiketoiminta on helpommin arvotettavissa. Liiketoiminnan kannattavuutta voidaan mitata useilla eri tunnusluvuilla.
Käyttökateprosentti on suhteellisen kannattavuuden mittari, joka soveltuu eri toimialojen vertailuun myyntikateprosenttia paremmin, koska kustannusrakenteet vaihtelevat toimialoittain. Käyttökateprosentti kuvaa sitä ylijäävää osuutta liikevaihdosta, joka jää, kun muuttuvat kustannukset (palkat, raaka-aineet ym.) on vähennetty. Käytettäessä käyttökateprosenttia on järkevintä verrata yrityksen usean eri tilikauden käyttökateprosentin kasvua kilpailijoiden vastaaviin.
Sijoitetun pääoman tuottoprosentti on yksi tärkeimmistä kannattavuuden tunnusluvuista. Se mittaa yrityksen suhteellista kannattavuutta eli sitä tuottoa, joka on saatu yritykseen sijoitetulle pääomalle. Se huomioi siis myös yrityksen ottamat velat ja niiden rahoituskulut. Sijoitetun pääoman tuotto on käytetyimpiä mittareita sen monipuolisuuden ja helppouden takia. Tunnusluku lasketaan seuraavalla tavalla:
Sijoitetun pääoman tuotto vaihtelee kannattavissa yrityksissä tyypillisesti 5-15%:n välillä. Mitä korkeampi arvo, sitä kannattavampaa toiminta on.
Tieto on valttia
Edustitpa yrityskaupan kumpaa osapuolta tahansa, tarkista Taloustutkasta ostajakandidaatin tai hankintakohteena olevan yrityksen viimeisimmät tilinpäätöstiedot ja tunnusluvut. Todellisen taloustilanteen ymmärtäminen auttaa sinua tekemään parempia faktapohjaisia päätöksiä. Samalla pystyt paremmin tulkitsemaan myös toisen osapuolen tekemiä ehdotuksia valuaatiosta, kauppahinnan maksusta ja mahdollisista kaupan jälkeisistä tulevaisuuden suunnitelmista.