Kuvaus
Omavaraisuusaste on rahoitusrakenteen tunnusluku, joka kertoo oman pääoman erien osuuden yrityksen toimintaan sitoutuneesta koko pääomasta.
(Equity ratio)
Omavaraisuusaste on rahoitusrakenteen tunnusluku, joka kertoo oman pääoman erien osuuden yrityksen toimintaan sitoutuneesta koko pääomasta.
Yleisesti omavaraisuusastetta voidaan pitää erinomaisena, jos se on yli 50%, ja hyvänä jos se on 30-50%. Tulkintaan vaikuttaa myös tarkasteltavan yrityksen toimiala.
(Net debt-equity ratio)
Nettovelkaantumisaste kuvaa velan osuutta yrityksen rahoitusrakenteessa. Se kertoo velkojen ja oman pääoman erien välisen suhteen.
Mitä suurempi tunnusluvun arvo on, sitä velkaantuneempi yritys. Yrityksen nettovelkaantumisaste on erinomainen jos se on alle 10%, hyvä jos välillä 10 – 60%, tyydyttävä jos 60 – 120%, välttävä jos 120 – 200% ja heikko jos yli 200%.
(Relative indebtedness ratio)
Suhteellinen velkaantuneisuusaste on rahoituksen tunnusluku, joka suhteuttaa yhtiön velat sen vuosittaiseen liikevaihtoon eli yrityksen kokoon.
Suhteellisen velkaantuneisuuden tulkinnalle ei ole absoluuttisia raja-arvoja, vaan se tulee suhteuttaa yrityksen toiminnan katteeseen. Mitä voitollisempaa yrityksen liiketoiminta on, sitä korkeampi sen suhteellinen velkaantuneisuus voi olla. Kun suhteellinen velkaantuneisuusprosentti on lähellä nollaa, myös käyttökatevaatimus on alhainen.
Nettorahoituskuluprosentti kertoo juoksevien rahoituskulujen osuuden liikevaihdosta. Mitä suurempi tämä osuus on, sitä korkeammaksi yrityksen käyttökatevaatimukset nousevat.
Hyvä alle 20%, tyydyttävä 20-29%, välttävä 30-39%, heikko 40% tai yli. Tunnusluvun tulkinta on riippuvainen yrityksen toimialasta ja pääomarakenteesta. Volyymin muutokset saattavat aiheuttaa tunnusluvun voimakasta vuotuista vaihtelua. Myös suuret valuuttakurssitappiot/-voitot voivat heiluttaa tunnusluvun vuotuisia arvoja.
Nettorahoituskulut / käyttökate -prosentti kertoo, kuinka suuri osa yrityksen käyttökatteesta kuluu vieraan pääoman rahoittajille juokseviin rahoituskuluihin.
Hyvä alle 20%, tyydyttävä 20-29%, välttävä 30-39%, heikko 40% tai yli.
Vieraan pääoman takaisinmaksuaika kertoo kuinka monessa vuodessa yritys selviäisi vieraan pääoman takaisinmaksusta rahoitustuloksella.
Tunnuslukua tulkitessa kannattaa kiinnittää huomiota vieraan pääoman rakenteeseen ja yrityksen elinkaaren vaiheeseen. Mitä lyhyempi takaisinmaksuaika, sitä pienempi rahoitusriski.