Kuvaus
Liikevaihto on yrityksen vuotuinen varsinaisen toiminnan myyntitulojen määrä, josta on vähennetty myynnin oikaisuerät, kuten myönnetyt alennukset, arvonlisävero ja muut välittömät verot.
(Revenue)
Liikevaihto on yrityksen vuotuinen varsinaisen toiminnan myyntitulojen määrä, josta on vähennetty myynnin oikaisuerät, kuten myönnetyt alennukset, arvonlisävero ja muut välittömät verot.
Liikevaihdon avulla voidaan arvioida ja vertailla yritysten toiminnan laajuutta. Liikevaihtoja vertailtaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon yritysten ja toimialojen erilaiset rakenteet. Inflaatio vaikuttaa liikevaihdon kehitykseen.
(Value added)
Jalostusarvo on yrityksen ostamille tuotteille ja palveluille luoma lisäarvo ennen kuin lopputuote luovutetaan asiakkaalle. Tunnusluku kertoo, kuinka hyvin yritys pystyy hyödyntymään työntekijöitään ja aineellista pääomaansa.
Mitä korkeampi tunnusluku on, sitä paremmin yritys on pystynyt muuttamaan kaikille tarjoajille samanlaisen raaka-aineen asiakkaalle arvokkaaksi. Esimerkiksi tietty työntekijä voi tuoda paljon lisäarvoa palveluun omalla osaamisellaan.
(Billing)
Tunnusluvussa on otettu liikevaihdon lisäksi huomioon mahdolliset asiakkailta saadut ennakot. Luku pyrkii jakamaan yrityksen myynnin tilikausille tasaisemmin.
Tunnusluku mahdollistaa yrityksen liiketoiminnan laajuuden tarkastelemisen ja vertailemisen muihin yrityksiin. Laskutus on liikevaihtoa käyttökelpoisempi kun vertaillaan yrityksiä, joilla liikevaihto saattaa vaihdella merkittävästi vuosittain. Näin voi olla esimerkiksi yrityksillä, joiden liikevaihto koostuu kertasuorituksista, kuten rakennusalalla.
(Revenue growth)
Liikevaihdon kasvuprosentti kuvaa yrityksen varsinaiseen toimintaan liittyvän myynnin kehitystä edellisellä tilikaudella. Se kuvaa toiminnan laajuuden kasvamista paremmin kuin nettotulos, sillä kirjanpidolliset erät ja kustannusten muutokset eivät vaikuta lukuun.
Tunnusluvun kasvu muodostuu yleensä palvelu- ja tuotevalikoiman kasvattamisesta, hintojen noususta tai vanhojen tuotteiden myynnin menestyksestä. Kasvuprosentin tulisi olla suurempi kuin reaalisen inflaation, sillä muuten kasvua ei tapahdu.
(Value added margin)
Tunnusluvussa jalostusarvo on suhteutettu yrityksen liikevaihtoon. Jalostusarvo on yrityksen luoma lisäarvo sen ostamille tuotteille ja palveluille ennen kuin lopputuote luovutetaan asiakkaalle. Tunnusluku kertoo, kuinka hyvin yritys pystyy hyödyntymään työntekijöitään ja muuta pääomaansa.
Jalostusarvon suhteuttaminen yrityksen myynnin volyymiin tekee kyseisestä tunnusluvusta vertailukelpoisemman eri yritysten kesken.
(Total assets)
Tase jaetaan kahteen osaan: toisella puolella on varallisuus ja toisella puolella oman ja vieraan pääoman summa eli velat. Taseen loppusumma kertoo yrityksen sitoutuneen pääoman määrän tietyllä hetkellä, mikä kuvaa omalla tavallaan yritystoiminnan laajuutta.
Taseen loppusumma kertoo yrityksen toiminnan laajuudesta. Toiminnan laajentuessa sitoutuneen pääoman määrä kasvaa. Taseen loppusummien vertailussa tulee ottaa huomioon toimialan ominaispiirteet: pääomavaltaisilla aloilla, kuten valmistavassa teollisuudessa, sitoutuneen pääoman määrä on tyypillisesti korkeampi kuin henkilötyötä tarjoavilla palveluyrityksillä.
(Number of personnel)
Henkilöstömäärä kertoo yrityksen työntekijöiden keskimääräisen lukumäärän tilikauden aikana. Yleensä huomioon otetaan vain kokopäivätyöllisten määrä. Jos yrityksellä on palveluksessa suhteellisen paljon osa-aikaisia, voidaan työtunnit laskea yhteen ja jakaa kokopäiväisen työmäärällä.
Yrityksen henkilöstömäärä kertoo muiden mittareiden ohella yritystoiminnan laajuudesta. Yritysten välisessä vertailussa tulee ottaa huomioon se, että yritykset saattavat käyttää suuria määriä ulkopuolista työvoimaa. Kirjanpitolautakunta on antanut ohjeet työntekijöiden keskimääräisen määrän laskemiseen. Näiden ohjeiden mukaan jokaisen kuukauden henkilöstömäärä lasketaan yhteen ja jaetaan kuukausien määrällä.